U.S.A. (New York)

400 jaar terug plantten Hollandse kolonisten de 1e wijnranken in Manhattan. Engelsen en Fransen volgden hun voorbeeld (resp. op Long Island en in de Hudson vallei). 180 jaar geleden werd de 1e echte "winery" opgericht (Brotherhood), thans de oudste nog actieve winery in de U.S.A.
In totaal wordt in de U.S.A. +/-20 mio hl wijn gemaakt op 400.000 ha; De staat New York neemt met 15.000 ha en 1,3 mio hl wijn de 3e plaats in na Californië en Washington (maar nog voor Oregon). Er zijn 373 wineries actief in de 5 deelregio's : Long Island, Hudson River Valley, Finger Lakes, Lake Erie en Niagara Escarpment.

Long Island heeft een zandige bodem en een gematigd klimaat en verbouwt vooral klassieke rode Bordeaux blends (Meritage); de Hudson vallei met zijn maritiem klimaat produceert vooral witte Europese druiven en hybrids.

De Finger Lakes regio heeft een veel kouder continentaal klimaat, weliswaar getemperd door de 4 grote meren die als vingers van noord naar zuid lopen. Hier werkt men met Europese "cold climate" druiven zoals Riesling, Pinot Noir en Cabernet Franc alsook met "native" varietals en hybrids. Specialiteiten zijn ook mousserende wijnen en Ice Wine. Lake Erie (met vooral de native Concord druif) en het Niagara Escarpment (met franse druiven, natives en hybrids) profiteren van de matigende invloed van de Grote Meren waaraan zij grenzen (resp. Lake Erie en Lake Ontario) en zijn dus iets minder koud dan de Finger Lakes. Ook daar wordt Ice Wine gemaakt.

(French) hybrids zijn kruisingen van Europese vitis vinifera met "native" vitis labrusca druiven. Voorbeelden zijn Seyval Blanc, Vidal Blanc, Vignoles en Cayuga. Pure "native" Amerikaanse rassen zijn Concord en Niagara.