Croatië

Croatië produceert ongeveer 2,6 mio hl wijn op een wijngaard van 65.000 ha. De beste wijnregio's zijn Istrië, Dalmatië, Slavonië en Donauland. Het land kent een zeer oude wijntraditie, teruggaand tot de Feniciërs en de Grieken (meer dan 2000 jaar geleden).

 

Istrië heeft een mild mediterraan klimaat (2.600 uren zon per jaar) en  telt +/- 6.000 ha wijngaard verspreid over 120 wijnbouwers. 2/3 van de productie is wit. De belangrijkste autochtone druiven zijn Malvazija, Refosk en Teran. Daarnaast gebruikt men veel mondiale (Franse) druivenrassen. Er zijn 4 bodemtypes : terre bianche (calcair), terre rosse (ijzerhoudend), terre grigie (grijze klei) en terre nere (zwarte klei). 

Talrijke wijnbouwers werken biodynamisch en gebruiken eeuwenoude traditionele vinificatietechnieken.

Orange wines (witte wijn waarop een zeer lang schilcontact of macération pelliculaire wordt toegepast) en wijn gemaakt in amfora's zijn hier voorbeelden van. 

 

Dalmatië is een langgerekte regio gevormd door de kustlijn en de vele eilanden en heeft een warm klimaat. Belangrijkste locale druiven zijn Posip (wit) en Plavac Mali (rood, genetisch verwant met Primitivo en Zinfandel).

 

In het binnenland, dat een continentaal klimaat kent speelt de grasevina (of welshriesling) een belangrijke rol. De beste wijnen vinden we in de regio's Donauland (Podunavje) en Slavonië, waar ook zeer goede ice wine wordt gemaakt.