Croatië

Franco Cattunar (2e van links op de foto) bewerkt met zijn vrouw Vesna 46 ha wijngaard en bezit als enige de 4 typische bodemtypes (terre bianche, rosse, grigie en nere) op zijn domein. Hij maakt een witte Malvazija op elk van deze terroirs afzonderlijk maar ook een blend van de 4 samen). In rood (Teran Barrique) maakt hij als één van de weinige producenten gebruik van nieuwe Amerikaanse eik. Hij maakt ook een fijne rosé dessertwijn op basis van Muskat Ruza, een locale specialiteit die fantastisch smaakt bij aardbeien. 

Giorgio Clai is na een carrière als restaurateur in Triëste met zijn vrouw Vesna en zijn dochter Martina gestart met een wijnbedrijf van 10 ha. Traditionalistisch en eigenzinnig maakt hij fantastische wijnen die tot in China en Australië geserveerd worden en topscores kregen van Parker en Decanter. Hij wordt vooral gelauwerd om zijn orange wines (de blend Ottocento Bijeli en de monocépages Sveti Jacov en Dedicato a Martina van resp. Malvazija en Pinot Gris). Maar ook zijn rode blend (Ottocento Crni) en vooral zijn  Brombonero (100 % Refosco) horen tot de top van Istrië. 

Verfijnde olijfolie "Terre Bianche" en grappa vervolledigen het gamma. Lees hier een recent artikel over Giorgio op de website "Frau im Friaul".

Dat Moreno Degrassi zijn oenologische opleiding in Frankrijk volgde merk je aan zijn elegante stijl en de aangeplante druivenrassen. Naast de locale Malvazija Istarska en Refosk werkt hij graag met Franse druiven, zowel in zijn blends (Terre Bianche Cuvée Blanc of Terre Bianche Cuvée Rouge Riserva) als in zijn monocépages (Viognier, Sauvignon Blanc, Cabernet Franc, Merlot Riserva). Van zijn 25 ha zijn er 2 ha rode (ijzerhoudende) grond voor Teran en Refosco; de rest is witte kalkgrond. Gestart als restaurateur heeft hij in de jaren '90 een pioniersrol vervuld in de Istrische wijnbouw en een grote bijdrage geleverd om Malvazija Istarska op de kaart te zetten. 

Domaine Koquelicot ligt in Gradisce (Centraal-Istrië) en is eigendom van het Frans-Croatische koppel Olivier Ertzbisschoff en Jacqueline Marovac. Beide komen uit de medische wereld (hij als cardioloog, zij als epidemiologe), hebben de wereld afgereisd om finaal naar het thuisland van Jacqueline terug te keren om er op "Bourgondische" wijze topwijnen te maken. Alle druiven worden aangekocht, zowel van de rode grond aan de Westkust als van de grijze klei in Centraal-Istrië. De nadruk ligt op Chardonnay en Malvazija. Zij maken ook 2 méthode traditionelle wijnen en een geslaagde rode blend. 

Marino Markezic (nog een ex-restaurateur) heeft het familiebedrijf Kabola nieuw leven ingeblazen. Op het prachtige domein in Momjan dat zeer Toscaans aandoet vergist hij in amfora's, een 2.000 jaar oude vinificatietechniek, en gebruikt deze voor zijn witte Malvazija Amfora.

Ook zijn rode Teran behoort tot de top in de regio en combineert elegantie met kracht. De wijnen van Kabola worden zeer traditioneel gemaakt en lenen zich tot ideale  begeleider van gerechten uit de topgastronomie. 

Gianfranco en Antonella Kozlovic bezitten 35 ha wijngaard in Momjan, een regio waarvan de bodem vooral flysch en kalksteen bevat. Gianfranco behoort tot de 3e generatie van de familie die wijn maakt sinds 1904. In 1962 werd de ideaal gelegen Santa Lucia wijngaard aangeplant met Malvazija waarvan de gelijknamige topwijn door Robert Parker met 93 punten werd bekroond. Een andere specialiteit van Kozlovic zijn de halfzoete dessertwijnen : Dulcinea in wit en Muskat Ruza in rosé. Kozlovic gaat zeer ecologisch te werk : zo werkt de gloednieuwe winery (gebouwd in 2011) volledig op basis van de zwaartekracht.

 

De zusjes Ana en Katarina Persuric waren allergisch aan sulfiet. Daarom worden hun wijnen met minimale interventie in wijngaard en kelder gemaakt. Hun familiebedrijf Misal maakt enkel mousserende wijnen met 2e gisting op fles (méthode traditionelle) en laat deze minstens 24 maanden op de droesem rijpen. Hun Blanc de Blancs Extra Brut millésimé blijft zelfs 54 maanden "sur lattes". Bovendien werken de zussen graag met autochtone druiven. De Noir Brut is een blend van Gamay, Hrvatica en Teran. Misal staat aan de top voor mousserende wijn in Croatië en dat is ook Decanter niet ontgaan : de Prestige Extra Brut kreeg liefst 93/100. 

Elido Pilato maakt op de rode ijzerhoudende grond van Vizinada (terre rosse) ongeveer 120.000 flessen wijn.

Elido is een man van weinig woorden. Zijn wijnen spreken voor zich. Zo maakt hij een aromatische en vettige Pinot Bijeli en een zeer minerale Cabernet Sauvignon, die beide een zeer mooie expressie geven van de bodem waarop zij groeien. 

Rino Prelac behoort tot de 3e generatie van een wijnmakersfamilie in Momjan en bewerkt zo'n 10 ha grond met vooral autochtone druiven (Muskat Momjanski, Malvazija en Refosk). In zijn "Kanoba" geniet je van locale delicatessen zoals gegrillde côte à l'os van Boskarin rund.

Mladen Rozanic was al 15 jaar gepassioneerd door wijn (vooral uit de Rhône) vooraleer hij in 2004 een eigen winery opstartte in Visjnan. Op vandaag bewerkt hij 26 ha en maakt jaarlijks zo'n 70.000 flessen. Vanuit een holistische filosofie gaat hij zeer eigenzinnig en traditioneel tewerk. Typerend voor Roxanich (de 16e eeuwse spellingswijze van zijn familienaam) zijn de lageringstijden van 3 jaar en meer in grote eiken vaten. Zelfs zijn orange wine Ines u Bijelom ("Ines in het wit") rijpt 36 maanden op foeders en 18 maanden op de fles vooraleer op te markt te komen. 

Met de rode topwijn Super Istrian Cuvée wil hij in de voetsporen treden van Giacomo Tachis die op Tenuta San Guido de beroemde Sassicaia en andere Super Tuscans lanceerde. En met de 90+ score die hij op diverse wijnfora al behaalt lijkt hij goed op weg. 

Het pittoreske dorp Motovun is niet enkel het centrum van de truffelproductie maar herbergt ook 1 van de meest talentvolle boutique wineries van Istrië : Vina Tomaz.

Klaudio Tomaz, een gewezen slager maakt er op het piepkleine familiedomein (6 ha) fantastische wijnen. De gestileerde Malvazija Sesto Senso ("zesde zintuig) is een geknipte begeleider van belegen kaas en truffelgerechten. 

"The Lightness of Being Istria" is de bedrijfsslogan van Vina Laguna.  Als onderdeel van voedingsreus Agrolaguna met bijna 500 ha wijngaard hebben zij over de 3 kwaliteitsniveau's maken zij over 3 niveau's (Selekt, Festigia en Riserva) wijnen met fraîcheur, elegantie, precisie en smaak. De Festigia Cabernet Sauvignon Riserva van zeer laat geplukte druiven is een krachtige en complexe wijn in de stijl van een goede Amarone.